Sedara-mara

Mendapatkan Url Image

Salam. Camne raya korang? mesti best giler la kan?.. ni dah habis beraya sakan, bile plak nak mulakan puasa 6? huhuhu.. mesti malas giler kan? termasuk la aku. :-P harini aku nak wat tutorial mcm mana nak dapatkan url image. tau tak url image tu apa dia? setiap post atau ape-ape sahaja gambar yang korang nak letak kan dalam blog korang mesti ada url dia. gambar korang disimpan didalam hosting. kemudian korang just dapatkan url(alamat hosting bg gambar tu) untuk digunakan dalam blog korang. ok, jom mulakan tutorial.

Step 1:
korang kena ada gambar dulu. contohnya aku nak gunakan gambar ni.



Step 2:
masuk ke website hosting image. gunakan yang free jer dah la. :-P korang bleh guna photobucket, flickr, dan yang lain². tapi aku tunjukkan yang paling mudah la. contohnya,
korang masuk ke website ni:- http://www.freeimagehosting.net/

Pada bahagian browse tu, carik kat mana file image korang tu.


bila dah jumpa file tu, klik kat button 'Upload Image'.

Step 3:
Skrin berikut akn dipaparkan apabila proses mengupload telah berjaya. Anda boleh dapatkan URL gambar tersebut seperti yang tertera pada gambarajah berikut.


p/s:- untuk memastikan url gambar tersebut betul² berfungsi, copy url tersebut dan paste kan pada address browser anda. kemudian tekan enter untuk melihat gambar yang terhasil dari url tersebut.

Yang Betul,

0 komen yang best:

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top