Sedara-mara

Domain Percuma

Kali ni aku nak wat tutorial sket pasal domain percuma nih. (bukan sket sangat la. agak banyak la jgk. huhuhu.. ) Mungkin korang ramai yang dah tau. Tapi aku nak penuhkan gak blog nih. huehuheuhe.. jgn marah haa.. ( nanti kena jual. :-P )


Slalunye kite dok guna domain blogspot jer. Sesekala blh la nak ubah angin guna domain "WWW" plak. :-) Tapi kali ni free punye domain aku akn terangkan. Contohnye, cuba korang klik domain kat bawah ni ataupun bukak browser lain then tulis url nih.
Kalau korang klik domain ni, konform akan gi kat blog TKSB gak. :-) coz aku dah setting bagi dia redirect ke blog aku. hhehehe.. So, jom kite mulakan tutorial camne nak wat.

First skali, korang klik banner kecik dibawah ni, tak pun, terus jer search nama domain yang korang nak.


CO.CC:Free Domain

dapat kan domain percuma di sini


2. Lepas korang search, result seperti dibawah akan dipaparkan. Dalam tutorial ni aku create "www.domainkorang.co.cc"

3. Jika domain yang korang nak tu tak available, kena search domain lain plak la sampai available ye. Lepas tu klik "Continue to registration". Then, screenshot dibawah akn dipparkan.
4. Klik pada "Create an account now" kerana korang takde akaun lagi. Lepastu, korang akan dibawa ke page seperti dibawah ni.

5. Isi dan penuhkan borang registration tersebut. Borang ni untuk korang register domain "www.domainkorang.co.cc" tadi. Pada Homepage URL tu, tulis jer url blog korang. Then, klik pada "Create an account now". Selepas tu, page sprt dibawah akn dipaparkan menandakan domain korang tadi telah berjaya di-create. :-)

6. Klik pada "Set up". Then paparan seperti dibawah akn dipaparkan.

7. Klik pada "Set up" untuk setup domain ni direct ke blog korang. Lepastu paparan sprt dibawah akan dipparkan. (huehue.. banyaknye then n lepastu.. :-P sory la ye.. )
8. Klik pada no.3 "URL Forwarding". Korang wajib isi URL blog korang ditempat seperti gambarajah diatas. Jika tak isi, domain ni takkan redirect ke blog korang la jawabnye. Isikan juga page title, description dan keyword. Lepastu klik "Set up".
9. Page di atas akan dipaparkan menandakan setting anda telah berjaya dilakukan. Klik pada button "OK". Lepastu anda akan dibawa ke page terakhir seperti dibawah.
Di page ini, korang bleh tengok sume setting yang telah dibuat. Then, try bukak browser baru dan taip nama domain yang telah korang create tadi. Smoga berjaya ye. :-)


Yang Betul,

2 komen yang best:

cik EPAL said...

nak jadi .com ;)

wanshah said...

dot com kena bayar gak cik epal. :-P

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top