Sedara-mara

Membuat Favicon

Kita bertutorial lagi kali ni. :-) ni last sebelum aku balik beraye AidilAdha. hueheuhe.. selamat berhari raya smua. Ok, jom mulakan tutorial.
Apa tu favicon?.. Favicon adalah gambar yang terpapar disebelah kiri url website. Contohnya macam ni.

Cara² untuk membuatnye (cewahh.. cam nak masak² plak. :-P )
1. Korang mesti kena ada gambar berukuran 100px X 100px.
(pic ni aku pinjam dari ady. nanti tahun depan sy bg balik yer ady. :-P )

2. Pergi ke website iconj.com ataupun klik sini.
Cari(browse) dimana gambar yang korang nak jadikan dia sebagai favicon tu. Lepastu klik pada "Upload it!".

3. Selepastu, paparan seperti dibawah ni akan terpapar.
Korang copy koding yang ada dalam kotak merah yang telah ditandakan oleh encik wanshah tu, lepastu login ke dashboard blog korang.

4. Klik pada tab Layout --> Edit Html.

5. Kemudian, paste kan koding yang korang copy dari iconj.com tadi tepat² dia atas koding </head> contohnye seperti dibawah ni.

6. Korang boleh klik Save Template dan pergi ke halaman utama blog. dan korang boleh lihat hasilnya.
terima kasih kerana sudi membaca entry ni. :-P

Yang Betul,

3 komen yang best:

cik zatil said...

cegu bape hengget tusyen tutrial neh..hehe..

thanks or sharing!salam aidiladha untuk wan & family!

sue said...

tq.. dah buat n menjadik la plk tuh..heheh

Carlos Seira said...

wah, bagus2.. boleh try lepas ni..

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top