Sedara-mara

Membuat Textarea


Posting kali ni aku nak wat tutorial tentang “Textarea”. Mungkin ramai yang dah tau. Tapi ada permintaan dari rakan blogging yang mintak aku wat tutorial ni. Kat bawah ni adalah contoh Textarea yang akan aku terangkan cara penggunaannye.


So, no hal punya la. Aku tempek gak kat sini. Kat bawah ni pairing kod untuk mencipta textarea. bile korang declare jer kod dibawah ni, maka terhasil la textarea seperti diatas tadi.
<textarea>Content</textarea>
Antara kegunaan textarea ni, korang bleh berkongsi code HTML dengan orang, ataupun buat pertukaran link dalam blog korang. contohnya macam gadget Hubungan Sulit dalam blog aku nih. (huhuhh.. sulit la sangat.. :-P) Untuk berkongsi code HTML, lebih digalakkan menggunakan textarea ni. Korang perlu tau basic code untuk memasukkan apa² code dalam textarea ni.

Basic Code:-


Kod
Hasil
&lt;
<
&gt;
>
&quot;
"
&nbsp;
space


Contoh Salah:-

<textarea><a href="http://blogkorang.blogspot.com"><img src="http://www.domain.com/image.gif"></a></textarea>
p/s:- cara ni adalah salah kerana apabila korang publish ke internet, pasti akan berlaku error.

Contoh Betul:-

<textarea>&lt;a href=&quot;http://blogkorang.blogspot.com&quot;&gt;&lt;img src=&quot;http://www.domain.com/image.gif&quot;&gt;&lt;/a&gt;</textarea>
p/s:- Kod yang berwarna merah adalah bagi menggantikan simbol yang ingin kita paparkan didalam textarea setelah dipublishkan ke internet.

p/s:- untuk membuat gadget Hubungan Sulit macam dalam blog ni, sila refer pada tutorial yang lepas disini.
Yang Betul,

0 komen yang best:

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top