Sedara-mara

Kisah Benar Pakcik Y

-- kisah benar nih--





Pakcik berkahwin awal tahun 80'an. Untuk 10 tahun pertama,
pakcik dan makcik berjimat2 cermat sakan. Pakcik simpan
dari RM1k, makcik dari RM500 sebulan dalam ASB/ASB,
kemudian tambah sikit2 bila ada promotion tanpa bermewah-mewah.

10 bulan setahun kami menabung, bulan raya dan bulan Disember
kami tidak menabung. Pakcik beli keto pertama model second
hand sahaja, tinggal pula dirumah sewa selama 7 tahun.

Kami tak pakai orang gaji. Shoping kat pasar malam saja.

Pada awal tahun 90'an berkat berjimat cermat dan menabung
dalam ASN/ASB - wang terkumpul termasuk dividen dalam ASB
pakcik&makcik masing-masing mencapai RM200,000+ dan RM100,000+
[Jumlah melebihi RM300,000].

Selepas tu pakcik dan makcik simpan sikit2 jer dan menikmati
pulangan yang lumayan. Hasil daripada pulangan kami telah
langsai semua hutang termasuk hutang perumahan makcik. Makcik
telah berhenti kerja pada tahun 1997 kerana pulangan pelaburannya
‘mencukupi’ untuk bekalan tua. Pakcik masih bekerja dan kini
berfikir untuk ambil persaraan opsyen.

Pada tanggal 2,Jan 2009 baru2 ni Pakcik dan makcik masing-masing
mendapat pulangan RM34,000+ dan RM16,000+ [jika dicampur jumlahnya
sekitar RM50,000] dari pelaburan ASB.

Kini jumlah dalam ASB pakcik=RM480,000.00+, dan makcik RM220,000.00+
[total RM700,000.00+] dan berjaya mengutip sekitar RM50,000.00
setahun…

Kini pakcik sedang timbang2 untuk bersara awal kerana pulangan ASB
dicampurkan dengan pension dijangka melebihi perbelanjaan tahunan -
boleh simpan atau gi holiday kat luar negeri. Pakcik hanya akan
keluarkan dividen sahaja setiap tahun, wang pokok dalam ASB biarlah
disitu sebagai pusaka untuk anak2.

Moral: Berjimat dan menabunglah sebanyak mungkin untuk sepuluh tahun
pertama, insyaAllah cerah masa depan.

Bila membeli kereta, pastikan harganya tidak melebihi 18 bulan
pendapatan, seelok2nya 12bulan sahaja.

Bila membeli sebuah rumah, jangan melebihi 50 bulan pendapatan.

wassalam

- Pakcik Y

[...] Baca Sepenuhnya...

Soalan Gila

Aku pening dok fikirkan jawapan bagi soalan teka-teki matematik member aku nih. Kejap² aku rasa aku tau jawapan dia. Kejap² aku rasa cam tak dapat plak jawapan dia. aduusss... kalau korang terer, fikir2kan la ek. aku malas dah nak fikirkan. kalau korang dapat jawapan dia, email la kat aku ek kat wanshah_87@yahoo.com. Mesti korang tak sabau² nak tau soalan dia kan?.. coz korang kan terer matematik. so, soalan dia berbunyi camni..

Soalan:
Ali hendak membeli kasut yang berharga RM97. Tapi dia takde duit langsung. Dia pinjam la kat emak dia RM50, dan kat Abg dia RM50. So, jumlahnya RM100 la. Lepas beli kasut yang berharga RM97 tu, ada la balance kat dia RM3. Untuk mengurangkan beban hutang dia, dia bg la kat emak dia RM1, dan kat Abg dia RM1. So, hutang dia kat mak dan abg dia masing² tinggal RM49.
Kalau di campurkan hutang emak dan abg dia RM49+RM49, jumlahnya jadi RM98. Campur yang ada kat Ali tadi RM1, Maka RM49+RM49+RM1 = RM99. Dengan RM99, Ali berjaya selesaikan hutangnye. Tapi yang pelik, mana pegi lagi RM1?.. coz dia pinjam RM100. Takkan la dengan hanya RM99 dia bleh selesaikan hutang yang berjumlah RM100?

Kalau korang terer, tolong la jawab ek? cari kat mana hilangnya RM1 lagi tuh. :-)

[...] Baca Sepenuhnya...

Rahsia Lulus Kerja Kerajaan

Rahsia Demi Rahsia Lulus Temuduga Bagi
Kerja Kerajaan Dibongkarkan!! Kerja
Kerajaan Dalam Genggaman...
"Kali ini korang hadir temuduga kerja kerajaan berbekalkan keyakinan
yang tinggi untuk lulus... Dijamin!" Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Rahsia Lulus temuduga ni, korang bleh klik kat banner kat bawah ni.

[...] Baca Sepenuhnya...

salam

Assalamualaikum..
cam biase la posting aku bile first time bukak blog. :-) just want to say a lot of thanks la kerana sudi melawat blog aku nih. datang2 la lagi ek?.. :)

[...] Baca Sepenuhnya...

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top