Sedara-mara

Gerhana Bulan malam ni...

Aduss.. letihnye dua tiga harini. Bz betul aku minggu ni. sampai tak sempat nak update blog nih minggu ni. (fuyyooo.. kalah PM nak dibandingkan ngn bz ko ni wanshah.. huahuahuahau.. ) Start dari hari isnin haritu aku bz ngn kursus kat Petaling Jaya. Kursus adobe flash CS4 intermediate. Blasah jer la dah kursus free orang bagi. Kalau nak gi sendiri, 700 800 gak la duit melayang. huhuhu.. Aku memang minat bab² multimedia nih. Cume saje jer tak nak tunjukkan bakat. huheuheu..

Ok², ni dah lari tajuk dah nih. huhuhu.. aku nak bagitau pada korang² yang tak tau lagi, malam ni sekali lagi gerhana matahari akan berlaku di Alam Semesta kita nih. (waa.. ayat skema.. :-P) Tapi gerhana matahari kali ni lebih cantik. Sebab kali ni gerhana matahari berbentuk cincin. Contoh yang korang boleh tengok, gambarnya seperti dibawah ni.

Tapi nak diingatkan, pakar² astronomi menasihatkan supaya kita tidak melihat tepat pada gerhana tersebut secara direct ataupun tanpa menggunakan sebarang penghalang. Kerana boleh menyebabkan mata korang buta.

Aku dengar² kata, harini kat planetarium ngn masjid negara, diorang ada menyediakan equipment untuk korang meneropong gerhana matahari tersebut. Alat tersebut memang khas untuk korang gunakan untuk tengok anak bulan. Eh, gerhana matahari la. huheuhueh.. yang penting, diyakini selamat digunakan. :-)

So, jom la kita sama² gi tengok ek. aku nak tunggu sampai bulan tu tepat kedudukan dia kat tengah² matahari. macam gambar kat bawah ni. Sebab ahli astronomi kata kat malaysia boleh nampak macam gambar kat bawah ni.

p/s: sapa² nak gi tengok jangan lupa ajak aku ek. :-D


Yang Betul,

3 komen yang best:

..nOj.. said...

best tau tgk gerhana... takjub ngan kejadian Allah... kul 3 ptg ni kan... camne nk tgk ek

Ahmad Zulfadhli said...

betapa hebatnya ciptaan ilahi.. subhanallah.. :D

Afzainizam said...

Salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu…. Wow entry yang menarik

Yup tuhan pencipta nikmat supaya kita merasai dan berfikir tentang kekuasaan Allah..... moga kita saling berpesan-pesan saling ingat mengingati..... Allah jua maha berkuasa

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

Pada suatu perkenalan yang baru
yang tidak disangka-sangka
satu jalinan persahabatan
di antara kita

dek keluhuran
ketulusan hatimu
sifat memahamimu
dalam mengeratkan hubungan

dalam jalinan persahabatan
sesungguhnya
kunci sebuah persahabatan
adalah pengertian dan kepercayaan

Salam ziarah salam kunjungan persahabatan dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/

Salam dari kami sorry agak lama tak menyinggah blog ko.... seperti biasa kami agak sibuk sikit... sorry ye....

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top