Sedara-mara

Check blog berat

Tutorial kali ni berkenaan dengan blog berat. Berape KILO blog korang?.. huhh.. bukan berat camtu. Maksud aku, blog berat ni bila korang nak bukak blog tu. time (atau masa bg yang taktau.. ) browser korang nak load blog tu. Kalau lama, maknanya, berat la blog korang tu. So, tutorial harini adalah untuk menguji keberatan blog korang. hueheuheu.. 

Di sini aku ingin kongsikan Tools yang boleh mengenal pasti samada blog itu berat dan seberapa cepat ianya boleh dipaparkan. Hasil yang di tampilkan mengikut Size, Loading Time dan Average Speed per KB (Saiz, Masa Paparan dan Purata Kelajuan per KB). Apa yang anda perlu perhatikan adalah Saiz kerana Loading Time dan Average Speed per KB akan selalu berubah. Jika hasil ujian menunjukkan blog tersebut melebihi 200KB anda perlu mengurangkan beberapa widget / gadget didalam blog anda seperti Jam, Kalender Dan lain².



Domain Anda: Masukkan Url Blog (Maximum 10)




(eg. wanshah87.blogspot.com)




Powered by iWEBTOOL

Yang Betul,

13 komen yang best:

tricksrex said...

thanxx utk info ini..
yeay kurang dari 200..

wanshah said...

cayalah tricksrex

paij188 said...

beratnye blog ahkakkk!!! :))

wanshah said...

berape kb blog akak?..

paij188 said...

217.9kb berat tu.. maybe banyak grafik and HTML gitu, widget tak la seberape.. akak dah emel add akak kat awak ye. :) klu nak pos pakai pos udara atau pos daftar.

wanshah said...

yup, thanks kak. saya baru nak tanya akak pasal address tadi. :-) insyAllah saya hantar seberape segera. jauh tu sampai ke dubai. huhuhu.. keje kat sana ke kak?..

paij188 said...

wan: tak keje, ikut husband. dah nak masuk 4 thn dah.

old_trafford said...

oldtraffords.blogspot.com/

96.28 KB 0.5 seconds 0.01 seconds

rasanya x berat sangat..

wanshah said...

kak fairuz: best ke dok kat dubai kak?.. :-)

oldtrafford: oo.. ok la tu blog ko. xde la tunggu lama sangat nak masuk. :-)

Ayue Aishah said...

hehehehe.ayue da chek da..
tp average speed per kb 0 la..
huhu. ape tu...

wanshah said...

ayue: oo.. maknanya ok la tu. :-) cz time utk dia load cepat. blog xberat sangat. :-)

zida said...

ape maksud column yg average KB per second tu? hehe

Miss R said...

brape pulak brat belOg en wanshah yer ;)

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top