Sedara-mara

Telur Tiruan(Fake Eggs)

Hah? betul ke ada telur tiruan?.. skarang ni macam² dah orang boleh buat. zaman dah semakin canggih. So, korang kena hati² la bila beli telur tu ek. Mana la tau kan cz korang terbeli telur yang tak ori ke. haa.. lantak.. tak tau.. Tapi antara telur original dan telur tiruan mesti ada perbezaan jugakkan?.. so, jom tengok kat bawah ni. mana tau korang dah termakan ke. :-)
Di China terdapat sekolah-sekolah palsu dan kelas yang mengajar pelbagai jenis teknologi penipuan, yang mana telur pun boleh dibuat dengan menggunakan bahan-bahan kimia, dan juga dapat digoreng seperti biasa. Pada masa ini, subject membuat telur tiruan ini adalah yang paling popular. 

Langkah 1 modulasi bahan-bahan mentah
Menggunakan 7 jenis bahan-bahan kimia, lihat picture di bawah.

Telur tiruan dibuat daripada kalsium karbonat, kanji, resin, gelatin, tawas dan produk kimia lain

Langkah 2 penghasilan telur.
Telur mentah kedalam acuan untuk 2 / 3 penuh, letakkan kalsium klorida, dan pewarna mati.
'kuning telur' akan dibentuk dalam acuan bulat.
'Magic Water' mengandungi kalsium klorida akan digunakan.

Langkah 3 bentuk telur palsu
Dalam acuan masukkan 1/3 kuning telur, seperti gambar dibawah.

Dengan menambah satu pigmen kuning, kuning telur mentah tiruan akan terbentuk.



Kulit yang keras kemudian dibentuk dengan menyalutkan lilin parafin ke atas telur,
yang mana kemudiannya akan dibiarkan kering.

Oh yess!! telur tiruan dah pun siap. Cengkerang telur tiruan sangat rapuh
dan mudah pecah. Tapi sape kesah kan?.. "Ada aku kesah?!!"
Tengok pic kat bawah ni. nampak memang macam real kan?

Banyak buih-buih kecil terhasil semasa menggoreng telur. Tapi tak banyak orang yang boleh memberitahu perbezaan antara telur tiruan dan yang original ni. Pandangan telur dengan tepat nampak sama, dan telur tiruan ni rasanya lebih elok daripada sebenar(katanya la..) tetapi benda ni boleh menambah statistik orang keracunan makanan.
Kos untuk menghasilkan telur palsu hanya 0.55 Yuan/kg, manakala telur yang original mengikut harga pasaran ialah 5.6 Yuan/kg (harga mengikut matawang China).

p/s: kalau korang dah termakan benda ni, bagitau la aku sedap ke tak. nak tau jer. nak makan tak berani la. huhhuhuh..

Sbg tanda sokongan anda pada blog TKSB, sila klik jika terdapat Ads dibawah.


Yang Betul,

9 komen yang best:

sahromnasrudin said...

huhuhuh..bro, ayat tak hingat la...bab2 telur ini kekadang membawa konotasi yang berlainan hhehehehe...:-)

f_aRa_aINa989 said...

takut nak makan..hehe

::FAIZ FARISH:: said...

Wah Telur Pun Tiruan,,,, Apekah...

pakcikLie said...

ayooo! takot ma..tp kalu berkhasiat ok jer kot ..rasenya kalu tamo tekena..beli jer telor ayam kpg..selalunya diaorang jual kulitnya penuh dgn najis..
mesti bole beza punyer..

nik anna said...

adooi..ngeri nye klo termkn byk2 bhn kimia...hati2 ye...mtk jauh la...

Ayue Aishah said...

saya peminat telur mata separuh masak... makan ngan nasi ngan kicap! wah... sgt sedap... hehehehe..

tp xtahu lak telur ade gak yg tiruan...
haih...

Ahmad Zulfadhli said...

telur tiruan nie sekali tengok macam reallah.. jangan telur nie dibuat di negare kite sudah.. tlur yang mempunyai banyak bahan kimia yang mungkin berbahaya untuk kesihatan.. na'uzubillahu min zalik..

sweeTSour said...

aisshhh ada jugak telo tiruan...dasyat btol la...

ツ ZatiL e-OneNiey said...

wah..gilew la smpai telur pon ade yg tiruan punye..
=.="

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top