Sedara-mara

Remove older post and newer post link in Blogger

Lama betul rasanya tak buat tutorial kat blog nih. huhuhu.. bukannya tak nak sharing ape². tapi tak berkesempatan n kekurangan idea. huhuhu.. Ni tgh free, bleh la wat tutorial yang tak seberapa sekadar berkongsi. Mungkin antara korang yang tak suka link Older post dan Newer post tu keluar kat belah bawah entry korang. Contohnya macam dalam gambarajah kat bawah ni.
 Kalau korang tak suka link tu muncul kat situ, boleh ikuti step² kat bawah ni untuk menghilangkan link tersebut dari pandangan umum. Korang boleh add semula link tu bile dirasakan perlu.

Langkah 1:
Klik pada tab Design -> Edit HTML -> tick pada Expand Widget Templates.

Langkah 2:
Cari koding seperti dibawah ini dalam halaman coding tersebut. Untuk memudahkan pencarian tekan butang Ctrl+F pada keyboard korang.
<span id='blog-pager-newer-link'>

Langkah 3:
Delete coding seperti yang di highlight-kan dalam gambarajah dibawah.
Setelah selesai, klik pada Save Template dan lihat blog korang tengok dah hilang ke belom link tu. :)
Kalau korang nak delete link Subscribe to: Posts (Atom) macam dalam gambar di atas sekali, korang boleh cari dan delete coding dibawah ni. 

<b:include name='feedLinks'/>

InsyAllah lepastu tak kuar dah benda alah tu. :-)

Sbg tanda sokongan anda pada blog TKSB, sila klik jika terdapat Ads dibawah.


Yang Betul,

3 komen yang best:

sahromnasrudin said...

tq wan shah atas tutorial ini..akan dimanfaatkan sebaiknya..
p/s: sy dh terime netbuk percuma tue..alamak comelnya..siap ada lambang 1malaysia lg hahahaha

al-lavendari said...

salam.

pakcik tak tahu apa baik buruknya benda itu kalau ada atau kalau tak ada ?

wanshah said...

sahrom: Dah dapat netbook?.. review la sket bro. :P saya punye setrimiks tak masuk2 lagi ni. dah 2minggu lebih dah. jgn kata netbook. wawawa..

al-lavendari: haa.. soalan yang tu pakcik kena tanya kat sahrom. cz sahrom tak nak ada benda tu. :D tapi kalau ada benda tu pun ok je pakcik. thanks komen ye. :)

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top