Sedara-mara

MyKad dan Touch'n'Go.


Assalamualaikum dan salam lebaran yang bakal akan tiba tak lama lagi buat smua umat Islam, khususnye korang yang melawat blog ni. :)  Harini nak kongsi sket tips balik raya nanti. Korang dah ada kad Touch'n'Go tak?.. Incik wanshah tengok, walaupun lorong Touch'n'Go tu selalu je lancar n clear, tapi masih ramai lagi yang menggunakan lorong tunai. So, think positif, mybe diorang malas nak gi beli kad touch n go kot. xpun diorang tak tau mana nak dapatkan kad touch n go tu. Xpun diorang mesti ingat guna kad touch n go tu dia charge mahal waktu keluar tol.

Haa.. ni nak bgtau nih. Sobonarnyo.. cas dio samo jo dik oit. Abg dah lamo dah kojo dokek tol ni. mano ado laennyo.. Yo! yo!.. 

So, korang tak payah risau la ek utk menggunakan kad touch n go. Sekarang ni xpayah susah² gi cari @ gi beli kad touch n go. Sbg rakyat malaysia, korang kan dah ada IC(Kad Pengenalan bg yang tak tau..). kepada yang dah renew IC baru tu(renew IC RM10 je..), IC korang memang sudah dilengkapkan dengan cip touch n go. Tengok pic kat bawah ni.
Kalau IC korang ada lambang touch'n'go mcm kat atas tu, maknanya korang boleh gunakan IC korang macam kad touch'n'go. Tapi sblm boleh guna, kena la topup dulu. Cara nak topup dia sama je. Korang boleh topup dekat mesin ATM maybank yang ada logo Touch'n'Go tu, xpun korang boleh je gi topup kat mana² stesen minyak. Contohnye Shell la yang biasa incik wanshah gi topup.

Haritu gi topup kat shell putrajaya, ada la budak perempuan tu jd cashier. Agaknye dia baru keje kat situ kot. cz tak penah tengok plak muka dia sblm tu. Pastu aku pun cakap nak topup touch'n'go pastu bagi la IC aku kat dia. Dia bleh gelak kat aku. Abg, ni MyKad la. bukan kad touch'n'go. Abg mamai ke?.. Eh, selamba je sound macam tu. ni mesti budak nih tak tau ni MyKad bleh jd touch'n'go.
So, aku pun cakap le kat dia. adik ni orang Malaysia kan?.. cuba kluarkan IC tengok ada lambang Touch'n'Go ke tak. Dia pun dengan lurusnye mengeluarkan IC dia. (huhuhh.. tak baik kata orang lurus.. :P) Ha'ah, la.. ada lambangnye bang!.. Haa, skarang topup Touch'n'Go saya guna IC saya. Dengan lurusnye skali lagi dia topup le. Pastu bleh la topup. Eh..ehh.. memang bleh topup la. Pastu tau plak malu² budak tu. heueheu.. takpe la ye dik. nanti dah tau, jgn pelik plak orang nak topup touch'n'go bagi IC.

Kepada sesape yang takde kad Touch'n'Go tu, gunakan la IC korang yang mana ada Touch'n'Go tu ek. Supaya perjalanan balik raya ni bertambah lancar. Dekat tol tu, dah confirm mesti jem punya. tambah² plak lorong tunai. Kalau lorong touch n go tu rasanya kalau jem pun, bergerak la jugak kan?.. :) Kepada sesiapa yang dah mula balik kampung halaman tercinta esok tu, berhati-hati lah dijalan raya ye. Termasuk jugak la semua yang nak drive balik raya tu. Incik wanshah doakan smoga kamu smua selamat. Selamat Hari Raya Aidilfitri buat smua pengunjung belog nih. Doakan la incik wanshah pun selamat jugak ye. :)

p/s:- Harini baru terasa mood nak raya. Mood nak keje dah xde. heuheue.. tapi keje tetap kena siapkan. wawawa..


Sbg tanda sokongan anda pada blog TKSB, sila klik jika terdapat Ads dibawah.


Yang Betul,

15 komen yang best:

sahromnasrudin said...

salm wan shah..aku dh ader kad touch n go...mmg sonang..tak payoh nak beratur panjang2 kat plaza tol tapi kan klu plaza tol tue yg takde, lagi baguih kan? hehehehehe

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

haah la kan...akak pun nak top up gak touch and go ni...tapi tkmo ar topup kat ic...rosak ic akak buh lam smartag tu...hehehe...

akak baru tukar ic bulan lepas...:p

wanshah said...

sahrom: haa.. kalau takde plaza tol tu, memang lagi bagus bro. jalan lancar, poket pun tenang. heuhueheu.. :P

.:iz-AnN a.k.a cOmOt: kalau guna t'n'g tu, tak rosak cip mykad kak. cz cip mykad ngn cip t'n'go tu dia asing. kire dalam mykad tu ada 2cip la. :)

~aSHa~ said...

last time...ic akak takde..lastmonth akak tuko ic....mesti ada...sbb dulu akak antara terawal yg buat..so dulu2 mmg takde...

skrg ni akak takde ic..guna ic kertas je..ehehhee

pakcikLie said...

bila baca n3 nie terus keluarkan mykad..check tgk, emmph xde pon t'n'go..

wanshah said...

kak asha: ic kertas xbleh touch n go kak. dia bleh touch don't go je. :P

pakciklie: bile pakciklie nak turun ptrajaya nih?.. bleh terawih kat sini. huhuh.. dah nk habis ramadhan pun. :'(

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
----==--Salam Aidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
HA..BACA PANTUN NI DENGAN NADA DAN INTONASI YANG BETUL....

kelantan...
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite cerie
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot dapoq

Perlis...
Padangbesaq kecik aja
Tempat siamlalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang
Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..

Joommmm balik kampung kita berhari raya...

Pesanan kami berhati-hati ketika dalam perjalanan pulang kekampung halaman... ingat orang yang tersayang yang menanti kepulangan anda...

ade lagi balance duit tol cukup pergi balik

buðak xnakaℓ said...

rase cam nak tukar mykad baru ja =)

wanshah said...

buðak xnakaℓ: haa.. tukau².. jgn tak tukau. :)

Dwan treyy said...

kalau touch n go utk naik public transport mcm lrt, monorail, ktm bole tak wanshah?

Wan Shah said...

boleh aje. asalkan topupnye ada. huhuu..

farqimy paa said...

kalau touch n go gune mykad, bolh x nak tau baki kad tggal bpe secara online..mcmane eh.. sy jarg gune, so xingat bakinye. memg senang ade t n go kt mykad, sy naik ktm gune je..

farqimy paa said...

kalau touch n go gune mykad, bolh x nak tau baki kad tggal bpe secara online..mcmane eh.. sy jarg gune, so xingat bakinye. memg senang ade t n go kt mykad, sy naik ktm gune je..

I'm telling you the truth said...

Salam bang.. Mksdnya xpyh LA buat pendftrn lg,klo ic yg ada tnda touch n go ..direct top up Dan bole guna LA?

Mylo Mymfh said...

cik wan shah ... camne nak buat ic ada meps tu yerrr mohon tunjuk ajar..mekasehhh

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top