Sedara-mara

Embed Words dalam blogger.

Assalamualaikum w.b.t. ermm, mesti ada yg kurang faham maksud tajuk entry ni kan?.. :) "EMBED" ni salah satu kod HTML untuk memasukkan ape² media(cthnye:- video, lagu, dsb.) kedalam webpage korang. Tutorial ni mungkin sangat berguna jugak la(ayat ta bleh tahan :P)bagi korang yg masih lagi blajo. Mana la tau kan cz lecturer suruh korang buat blog, lepas tu masukkan slide presentation powerpoint korang tu dalam webpage(blog) korang ke. kan³??.. tutorial ni jgk aku buat khas utk sahrom kerana dia yg request. huhuhu.. sekadar berkongsi ape yg teman tau aje la ye. aku ni malas sket. Kalau orang mintak tolong, baru la rajin sket nk wat tutorial. heuheu.. Dalam tutorial ni kita akan buat Embed file Microsoft Word ke dalam entry blog kita. Contohnya macam kat bawah ni...


Ok, ikuti step² dibawah ni.

Langkah²nya:-
1. Pergi ke website - http://www.slideshare.net/
2. Klik Signup untuk dapatkan account anda. Isi butiran² yg diperlukan dan submit.
3. Login
4. Klik pada "Upload". Lihat image dibawah.
5. Klik pada "Upload" lagi skali seperti image dibawah dan cari file word yang hendak anda publishkan..
6. Klik Save Changes. Lihat image dibawah.
7. Klik pada "Embed". Lihat image dibawah.
8. Copy semua kod didalam section Embed code.
9. Pergi ke blogger.com -> New Post -> Edit HTML dan pastekan semua Embed code tadi.
10. Klik pada Publish Post, dan lihat hasilnya. :)


Yang Betul,

5 komen yang best:

luahfikiran said...

SALAM,
TERIMA KASIH ATAS PERKONGSIAN. NANTI CUBA !

sahromnasrudin said...

salam wanshah..trime kasih byk2..akan aku cuba..agak2 sangkut aku habaq mai hang ye..
p/s: maaf kalau menggangu tugas hakiki hang...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

mekasih aku dapat gak lemu dalm post kamu ni

piewahid said...

salam,
t kasih atas perkongsian ilmu yg sgt bermanafaat.

azzey said...

wanshah: tutorial yg blh dikongsi bersama. thanks!

p/s: slm ziarah & slm kenal

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top