Sedara-mara

Minun air pada waktu yang tepat.

Info ini dibawakan secara langsung dari blog TKSB. Cewahh.. cam poyos la plak. =P aku rasa korang sume mesti dh tau waktu bile sepatutnye kena minum air. Semestinye waktu tgh haus la kan?.. huhu².. tak lawak pun. Ni nak habaq mai. Sebenarnya ada waktu² yang mana bile kita minum air pd waktu tu, dia akan memberi kesan yang positif pada badan kita.



Sape yang tau kan?.. cz selama ni kita belasah jer minum air bile² masa pun. Tapi kalau tepat pada waktunye, lebih bagus la utk tubuh badan.



Minum Air Pada Waktu Yang Betul Memaksimumkan
Tahap Kecekapan Badan Manusia.
2 gelas air selepas bangun tidur membantu mengaktifkan organ dalaman.

1 gelas air 30 minit sebelum makan - membantu pencernaan.

1 gelas air sebelum mandi - membantu tekanan darah rendah.

1 gelas air sebelum tidur - mencegah strok atau serangan jantung.

p/s:- air yg dimaksudkan diatas adalah air putih/suling. bukan kopi@teh dll.. sebelum tidur jgn amalkan minum air manis kerana boleh merosakkan buah pinggang.



Yang Betul,

5 komen yang best:

MR Bang Miji said...

tenkiu for the info..::

sahromnasrudin said...

info yg baik la, bro..selama ini aku main belasah je hahahah

p@kcikLie said...

amalan sihat ..bagus utk kita yg semakin berusia ni..(PCL je).

wanshah said...

Bang Miji: u're welcome. =)

sahrom: sama la teman. nih start ikut aturan. baru badan sihat. huhuh..

PCL: hahahh.. pakcklie mude lagi. bleh tmbah sorang lg tu. hehe.. tu pn if ada can kalo mama diana bg le. =P

azzey said...

wanshah: sy pun slalu lupa minum air nih! tq for this info.

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top