Sedara-mara

Jumlah Post&Coment


Tutorial ni simple jer. Korang boleh paparkan jumlah artikel dan jugak jumlah komen yang terdapat dalam blog korang. Haa.. camne caranye?.. jom chekedout. zasSS!!..

Step 1:
Login ke Blogger.com.

Step 2:
Copy coding dibawah ni.
<script style="text/javascript">
function numberOfPosts(json) {
document.write('Jumlah Posts: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');
}

function numberOfComments(json) {
document.write('Jumlah Komen: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');
}
</script>
<font ><script src="http://wanshah87.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=numberOfPosts"></script>

<script src="http://wanshah87.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=numberOfComments"></script></font>

Step 3:
Pergi ke Dashboard -> Design -> Edit HTML -> Add a gadget -> HTML/Javascript dan pastekan coding diatas tadi.


Step 4:
Gantikan tulisan hijau kepada perkataan yang anda suka contohnya, Total Posting, Jumlah Artikel dan Jumlah Comment, Jumlah Ulasan dan sebagainya

Gantikan tulisan merah kepada URL Blog anda sendiri.

Step 5:
Save Template dan lihat hasilnya. :)


Yang Betul,

4 komen yang best:

sahromnasrudin said...

salam bro..aku masih tak dapat buat menu button ikut tutorial hang nie..temhplate aku ,lain kot huhuhuhuh

wanshah said...

template baru kot tu bro. bro buat ikut tutorial dynamic button menu yang guna software tu ke?..

al-lavendari said...

t.kasih wan. saya dah guna dah. selamat hari raya aidil adha, maaf zahir batin.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nanti boleh try :)

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top