Sedara-mara

Embed Words dalam blogger.

Assalamualaikum w.b.t. ermm, mesti ada yg kurang faham maksud tajuk entry ni kan?.. :) "EMBED" ni salah satu kod HTML untuk memasukkan ape² media(cthnye:- video, lagu, dsb.) kedalam webpage korang. Tutorial ni mungkin sangat berguna jugak la(ayat ta bleh tahan :P)bagi korang yg masih lagi blajo. Mana la tau kan cz lecturer suruh korang buat blog, lepas tu masukkan slide presentation powerpoint korang tu dalam webpage(blog) korang ke. kan³??.. tutorial ni jgk aku buat khas utk sahrom kerana dia yg request. huhuhu.. sekadar berkongsi ape yg teman tau aje la ye. aku ni malas sket. Kalau orang mintak tolong, baru la rajin sket nk wat tutorial. heuheu.. Dalam tutorial ni kita akan buat Embed file Microsoft Word ke dalam entry blog kita. Contohnya macam kat bawah ni...


Ok, ikuti step² dibawah ni.

Langkah²nya:-
1. Pergi ke website - http://www.slideshare.net/
2. Klik Signup untuk dapatkan account anda. Isi butiran² yg diperlukan dan submit.
3. Login
4. Klik pada "Upload". Lihat image dibawah.
5. Klik pada "Upload" lagi skali seperti image dibawah dan cari file word yang hendak anda publishkan..
6. Klik Save Changes. Lihat image dibawah.
7. Klik pada "Embed". Lihat image dibawah.
8. Copy semua kod didalam section Embed code.
9. Pergi ke blogger.com -> New Post -> Edit HTML dan pastekan semua Embed code tadi.
10. Klik pada Publish Post, dan lihat hasilnya. :)


Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Bola Hitam dan Bola Putih


Bermula ceritanya ada seorang anak lelaki tunggal yang kematian ibu selepas dia dilahirkan. Selepas itu bapanya menjadi terlalu workaholic dan tak kahwin2 lagi. Tapi si anak baik hati dan lemah lembut walaupun cuma tinggal bersama pengasuh je.

Lepas Tadika, sementara member2 lain dah ada basikal, dia masih berjalan kaki. Pengasuhnya mengadu kepada bapanya. "Tuan, tak kesian ke dgn anak tuan? Dia tak ada basikal...apa tuan tak segan?"
Lantas...... si bapa memanggil si anak, ditawarkan beskal yang macam mana dan si anak cuma bagitau, "Tak payah susah2 la papa, belikan je saya bola itam dan bola putih ..."

Hek eleh takkan macamtu kot? Bingung si bapa. "Kenapa bola itam dan putih?" "Tak perlulah saya terangkan kenapa. Kalau papa ada duit, belikan itu je." Bila ingatkan si anak tak pernah meminta2, so bapanya terima
je. maka dibelikanlah anaknya itu basikal model terbaru dan terkini masa tu, yang paling canggih, ditambah dgn bola hitam dan bola putih.

Masa berlalu dengan pantas..
Kemudian si anak masuk Sek.Rendah. Lepas itu musim kasut roda. Sekian lama si pengasuh perhatikan, budak tu tak pernah minta bapanya membelikan kasut roda untuknya. Tiap2 petang dia cuma duduk2 je. Basikalnya disimpan di dlm stor..

Maka Si Pengasuhnya menyatakan pendapatnya lagi kepada si bapa. Kemudian si bapa memanggil anaknya lagi. "anakku, kamu tak nak dibelikan kasut roda macam kawan2 kamu? Apsal tak bagitau kat Papa?. No problem setakat beli kasut roda je...".

Si anak menjawab,"Tak perlulah papa, bola hitam dan bola putih saya dah rosak.. Kalau boleh papa beli lagi k..tak payah lah beli kasut roda. Lagipun ianya jauh lebih murah berbanding kasut roda, kan papa?" Si bapa geram . walaubagaimanapun, si bapa tetap belikan anaknya kasut roda, ditambah bola hitam dan bola putih.
 

Selang beberapa tahun, si anak masuk Sek.Men. Cerita sama berulang. Sekarang kawan2nya main permainan lain- main roller blade. musim rollerblade melanda kwasan tempat tinggal nya. Trend baru.... Sementara tu, budak lelaki tersebut masih setia dengan kasut rodanya. Lepas bapanya pulang dari luar
negeri dan terlihat anaknya yang masih pakai kasut roda, si bapa jadi malu sangat2. Teruk betul, rumah macam pusat beli belah, syarikat banyak, keluar negeri lagi tu......Tapi anak lelakinya ketinggalan zaman.
 

Keesokkan harinya, dalam bilik anaknya sudah ada sepasang roller blade baru bersama secebis nota: "Biar kamu tak malu". Pada malamnya, terdapat secebis nota balasan di ruang kerja si bapa. Nota tersebut berbunyi: "Papa, Kenapa tak belikan bola hitam dan bola putih? Saya lebih sukakan nya."

"Haaah,, si bapa mengeluh serta bingung selepas membaca nota itu. Apalah istimewanya bola itam dan bola putih!! Keesokkan hari dan seterusnya lagi si bapa berkali2 ditinggalkan nota sebegitu...hingga dia tak tahan dan terus membelikan anak lelaki nya bola hitam dan bola putih untuk kesekian kalinya.

Benar, setelah mendapat bola hitam & bola putih tu, si anak tidak lagi mendesak bapanya.. Secebis nota juga ditinggalkan di ruang kerja si bapa.. "trima kasih byk2 papa kerana belikan saya bola hitam dan bola putih"
 

Masa berlalu....

Ketika di Sek Men, yang jaraknya agak jauh, si anak masih berulang-alik dengan bas, member2nya sudah ada yang membawa motor dan kereta ke sekolah. Suatu hari, ketika bapanya ada di rumah, si anak dihantar pulang oleh membernya dengan motor Harley Davidson color biru laut. Si bapa menjadi sangat malu. Anaknya bukan 4, bukan 3,...2 pun tidak. Itulah satu-satunya anaknya. Itupun tidak dibelikan motor untuk kesenangan anaknya! Maka ditawarkan Anaknya untuk dia membeli sebuah motorsikal. Si anak menolak
tawaran ayahnya dengan alasan motor kurang praktis, lagipun si anak cuma inginkan bola hitam & bola putih sahaja! Si bapa tidak dapat menerima penolakan itu. Kerana anaknya dah beso panjang, boleh berbincang. Akhirnya tercetus keputusan dimana si anak dibelikan motorsikal, ditambah pula dgn
bola hitam dan bola putih semestinya!! .

Tetapi si bapa masih kesal... Kesal kerana sudah beberapa tahun dia belikan anak lelakinya bola hitam & bola putih tetapi tidak tahu kenapa anaknya begitu memerlukan sebiji bola hitam & sebiji bola putih! Dan Si anak pula tak pernah bagitahu kenapa dan mengapa dia amat memerlukan bola hitam &
bola putih..

Sehingga tibalah masa untuk anaknya melanjutkan pelajaran ke Universiti. Kerana gembira dan bangga anaknya dapat masuk Universiti, si anak dihadiahkan oleh si bapa sebuah kereta Ferrari keluaran terbaru. Akan tetapi, sehingga beberapa bulan si anak masih lagi menaiki motoooor je. Sehingga aweknya juga turut bingung- kan ke dia ada ferrari? kenapa naik motoooooor jeeeee.. Bila ditanya, maka dijawab budak lelaki tersebut: abis bapanya tak belikan bola hitam bola putih. Tak faham perasaan anak sendiri!

Suatu hari si anak mengajak aweknya makan malam bersama dgn bapanya. So, selepas makan malam tersebut si awek mengambil kesempatan untuk bertanya kpd si bapa, kenapa pak cik tak belikan bola hitam bola putih? Si bapa terkedu kerana dia sebenarnya sensitif dengan bola2 tu..huh..sampai awek anak aku pun
tanya...bila si bapa menanyakan si awek semula kenapa soalan tu yang di tanya?. Si awek pun bagitau, anak
lelakinya tidak akan sekali kali menyentuh Ferrarinya selagi tidak diberi bola hitam & bola putih!!

Si bapa bingung, di ruang bilik anaknya sudah begitu banyak bola hitam & bola putih. Nak buat apa lagii... fikir si Papa. Tapi demi memelihara imejnya di hadapan awek anakmya itu, maka esoknya sudah ada bola hitam & bola putih buat anaknya.

Suatu hari si anak membawa aweknya ke tempat peranginan yang berbukit bukau menaiki Ferrari untuk brsiar2. Yelah, anak muda kan , ketika tenang memandu si anak dicium aweknya dan dia jadi gelabah dan terus accident!!! Mereka segera dikejarkan ke hospital dan si bapa juga dimaklum oleh pihak polis tentang perkara tersebut. Keduanya cedera parah kerana mereka tidak memakai seatbelt, si awek mati dalam perjalanan ke hospital dan si anak tenat.

Si bapa tiba di Hospital.."macamman a doktor, anak saya? Doktor (dengan simpati dan penuh duka cita) :"Maaf Encik, kami telah berusaha sedaya upaya.. tetapi terserah kepada Nya... sebaiknya Encik manfaatkanlah waktu2 terakhir bersama anak encik.." Perlahan si bapa masuk, mendekati anaknya.

"Papa, maafkan saya..tidak berhati hati semasa memandu.." si anak juga menangis kerana aweknya tak dapat
diselamatkan. Si bapa cuba menenangkan dia...akrablah dua manusia itu beberapa saat. sehingga si bapa beranggapan ini adalah saat pertemuan terakhir antara dia dan anak lelakinya... Dia teringat kembali persoalan yang selama ini sering bermain di benaknya dan keinginannya untuk mengetahui tentang "mengapa anaknya selama ini selalu minta bola hitam bola putih"

"Nak, maafkan papamu kerana selama ini papa selalu sibuk... sehingga kamu sering kesepian..maafkan papa, nak. Papa tak berkesempatan untuk menjadi ayah yang baik." Anaknya menjawab dalam keadaan
lemah,"tak mengapa papa, saya faham.. Cuma saya kecewa disebabkan papa ada kemewahan, papa belikan saya macam2.... saya cuma minta bola hitam dan bola putih je kan ?"

Si bapa rasa timing jawapan untuk persoalannya sudah tepat.., "KENAPA KAMU SELALU MINTA BOLA HITAM & BOLA PUTIH ANAKKU... ADA APA DENGAN BOLA2 ITU SEHINGGA IANYA BEGITU BERERTI BUATMU?"


(anda semua pun ingin tahu kan...?)

Si anak menjawab dengan nada terputus putus kerana sudah tidak dapat bertahan dan masanya sudah hampir tiba.... "sebabnya ....saya.. saya... saya...."

*hep* Kepalanya perlahan lahan rebah dan hembusan nafasnya hilang. Si anak sudah meninggal sebelum sempat memberitau bapanya tentang bola hitam & bola putih.

Tengok, si bapa yang selalu hidup bersama anaknya pun tak tau...apalagi aku yang cuma bercerita, lagi la tak
tau ape ape. MACAMMANA NI? Kecewa jugak nih.

Isk!Isk! Isk!........ ..Rasa nak sekeh-sekeh je orang yang mula-mula forward citer ni kat aku.

p/s:- Sorry la ye sebab forward ni kat korang pulak. Ye lah...Takkan nak jadi korban sorang-sorang je kan ... hehehe.. sekadar menceriakan pagi korang semua. =)




Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Minun air pada waktu yang tepat.

Info ini dibawakan secara langsung dari blog TKSB. Cewahh.. cam poyos la plak. =P aku rasa korang sume mesti dh tau waktu bile sepatutnye kena minum air. Semestinye waktu tgh haus la kan?.. huhu².. tak lawak pun. Ni nak habaq mai. Sebenarnya ada waktu² yang mana bile kita minum air pd waktu tu, dia akan memberi kesan yang positif pada badan kita.



Sape yang tau kan?.. cz selama ni kita belasah jer minum air bile² masa pun. Tapi kalau tepat pada waktunye, lebih bagus la utk tubuh badan.



Minum Air Pada Waktu Yang Betul Memaksimumkan
Tahap Kecekapan Badan Manusia.
2 gelas air selepas bangun tidur membantu mengaktifkan organ dalaman.

1 gelas air 30 minit sebelum makan - membantu pencernaan.

1 gelas air sebelum mandi - membantu tekanan darah rendah.

1 gelas air sebelum tidur - mencegah strok atau serangan jantung.

p/s:- air yg dimaksudkan diatas adalah air putih/suling. bukan kopi@teh dll.. sebelum tidur jgn amalkan minum air manis kerana boleh merosakkan buah pinggang.



Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Proton Inspira dibuka untuk tempahan

SHAH ALAM: Proton Holdings Bhd hari ini memperkenalkan model baru gantian Waja yang dikenali sebagai Proton Inspira pada anggaran harga jualan RM79,888 bagi model kelas bawah dan tidak melebihi RM95,000 bagi model peringkat tinggi.

Tempahan model Inspira yang ditawarkan dengan dua kapasiti enjin iaitu 1.8 liter dan 2.0 liter boleh dibuat mulai hari ini di semua pusat jualan Proton di seluruh Malaysia.
Pelancaran rasmi Inspira dijadualkan pada 10 November ini.



So, kepada sesiapa yg dah planning nak amik waja mitsubishi tu, bleh la gi serbu kedai proton ek. Gambarnye lebih kurang macam yg aku publish kat atas la. Tapi yg real punye aku belum gi tengok lagi. Tapi yg peliknye, haritu proton kata nak ganti proton waja. alih², keluar kereta nama lain plak. haishh.. what de hal la proton ni. tak kisah la ape namenye skali pun. Asalkan kualitinye ok dan terjamin ok la. kalau xde kualiti, bahaya lagi bleh membahayakan nyawa la plak.
Sumber: Berita Harian Online | Proton Inspira dibuka untuk tempahan



Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Number Page Navigation

Tutorial kali ni sekadar berkongsi berkenaan Page number navigation. Kalau sebelum ni, aku ada wat tutorial macam mana nak delete "Older Post" kat bawah blog tu. Tapi kali ni aku nak buat tutorial untuk menggantikan benda alah tu kepada nombor plak. Camne nak cakap ek.. korang tengok pic kat bawah ni. Macam ni la maksud aku yang akan kite test buat. huhuhu.. zasSS!!

Sebelum korang memulakan tutorial ni, pastikan korang backup dulu template korang yer. Takut ape² jadi, korang bleh restore balik template korang seperti sediakala. Bak kata pepatah.. "Sayangilah blog anda.." heheh.. tu bkn pepatah. tapi patah-patah. =P


Langkah²nye:

1. Login ke blogger.com
2. Pergi ke Dashboard > Design > Edit Html.
3. Copy CSS kod di bawah ni.
.showpageArea a {

text-decoration:underline;

}

.showpageNum a {

text-decoration:none;

border: 1px solid #000;

margin:0 3px;

padding:3px;

}

.showpageNum a:hover {

border: 1px solid #ccc;

background-color:#ccc;

}

.showpagePoint {

color:#333;

text-decoration:none;

border: 1px solid #ccc;

background: #ccc;

margin:0 3px;

padding:3px;

}

.showpageOf {

text-decoration:none;

padding:3px;

margin: 0 3px 0 0;

}

.showpage a {

text-decoration:none;

border: 1px solid #ccc;

padding:3px;

}

.showpage a:hover {

text-decoration:none;

}

.showpageNum a:link,.showpage a:link {

text-decoration:none;

color:#333;

}

4. Pastekan tepat² sebelum koding </b:skin>
5. Bahagian berikutnya adalah menambah kod JavaScript di bawah posting anda. JANGAN klik pada "Expand Template Widget". Sekarang, cari bahagian kod (atau serupa) dengan dibawah ini:
<b:section class='main' id='main' showaddelement='yes'> <b:widget id='Blog1' locked='false' title='Blog Posts' type='Blog'/> </b:section>

6. Copy JavaScript dibawah ni tepat² sebelum coding </b:section>
&lt;script type=&quot;text/javascript&quot;&gt;

function showpageCount(json) {
var thisUrl = location.href;
var htmlMap = new Array();
var isFirstPage = thisUrl.substring(thisUrl.length-5,thisUrl.length)==&quot;.com/&quot;;
var isLablePage = thisUrl.indexOf(&quot;/search/label/&quot;)!=-1;
var isPage = thisUrl.indexOf(&quot;/search?updated&quot;)!=-1;
var thisLable = isLablePage ? thisUrl.substr(thisUrl.indexOf(&quot;/search/label/&quot;)+14,thisUrl.length) : &quot;&quot;;
thisLable = thisLable.indexOf(&quot;?&quot;)!=-1 ? thisLable.substr(0,thisLable.indexOf(&quot;?&quot;)) : thisLable;
var thisNum = 1;
var postNum=1;
var itemCount = 0;
var fFlag = 0;
var eFlag = 0;
var html= &#39;&#39;;
var upPageHtml =&#39;&#39;;
var downPageHtml =&#39;&#39;;
var pageCount = 5;
var displayPageNum = 5;
var upPageWord = &#39;Previous&#39;;
var downPageWord = &#39;Next&#39;;
var labelHtml = &#39;&lt;span class=&quot;showpageNum&quot;&gt;&lt;a href=&quot;/search/label/&#39;+thisLable+&#39;?&amp;max-results=&#39;+pageCount+&#39;&quot;&gt;&#39;;
for(var i=0, post; post = json.feed.entry[i]; i++) {
var timestamp = post.published.$t.substr(0,10);
var title = post.title.$t;
if(isLablePage){
if(title!=&#39;&#39;){
if(post.category){
for(var c=0, post_category; post_category = post.category[c]; c++) {
if(encodeURIComponent(post_category.term)==thisLable){
if(itemCount==0 || (itemCount % pageCount ==(pageCount-1))){
if(thisUrl.indexOf(timestamp)!=-1 ){
thisNum = postNum;
}
postNum++;
htmlMap[htmlMap.length] = &#39;/search/label/&#39;+thisLable+&#39;?updated-max=&#39;+timestamp+&#39;T00%3A00%3A00%2B08%3A00&amp;max-results=&#39;+pageCount;
}
}
}
}//end if(post.category){
itemCount++;
}
}else{
if(title!=&#39;&#39;){
if(itemCount==0 || (itemCount % pageCount ==(pageCount-1))){
if(thisUrl.indexOf(timestamp)!=-1 ){
thisNum = postNum;
}
if(title!=&#39;&#39;) postNum++;
htmlMap[htmlMap.length] = &#39;/search?updated-max=&#39;+timestamp+&#39;T00%3A00%3A00%2B08%3A00&amp;max-results=&#39;+pageCount;
}
}
itemCount++;
}
}
for(var p =0;p&lt; htmlMap.length;p++){
if(p&gt;=(thisNum-displayPageNum-1) &amp;&amp; p&lt;(thisNum+displayPageNum)){
if(fFlag ==0 &amp;&amp; p == thisNum-2){
if(thisNum==2){
if(isLablePage){
upPageHtml = labelHtml + upPageWord +&#39;&lt;/a&gt;&lt;/span&gt;&#39;;
}else{
upPageHtml = &#39;&lt;span class=&quot;showpage&quot;&gt;&lt;a href=&quot;/&quot;&gt;&#39;+ upPageWord +&#39;&lt;/a&gt;&lt;/span&gt;&#39;;
}
}else{
upPageHtml = &#39;&lt;span class=&quot;showpage&quot;&gt;&lt;a href=&quot;&#39;+htmlMap[p]+&#39;&quot;&gt;&#39;+ upPageWord +&#39;&lt;/a&gt;&lt;/span&gt;&#39;;
}
fFlag++;
}
if(p==(thisNum-1)){
html += &#39;&lt;span class=&quot;showpagePoint&quot;&gt;&#39;+thisNum+&#39;&lt;/span&gt;&#39;;
}else{
if(p==0){
if(isLablePage){
html = labelHtml+&#39;1&lt;/a&gt;&lt;/span&gt;&#39;;
}else{
html += &#39;&lt;span class=&quot;showpageNum&quot;&gt;&lt;a href=&quot;/&quot;&gt;1&lt;/a&gt;&lt;/span&gt;&#39;;
}
}else{
html += &#39;&lt;span class=&quot;showpageNum&quot;&gt;&lt;a href=&quot;&#39;+htmlMap[p]+&#39;&quot;&gt;&#39;+ (p+1) +&#39;&lt;/a&gt;&lt;/span&gt;&#39;;
}
}
if(eFlag ==0 &amp;&amp; p == thisNum){
downPageHtml = &#39;&lt;span class=&quot;showpage&quot;&gt; &lt;a href=&quot;&#39;+htmlMap[p]+&#39;&quot;&gt;&#39;+ downPageWord +&#39;&lt;/a&gt;&lt;/span&gt;&#39;;
eFlag++;
}
}//end if(p&gt;=(thisNum-displayPageNum-1) &amp;&amp; p&lt;(thisNum+displayPageNum)){
}//end for(var p =0;p&lt; htmlMap.length;p++){
if(thisNum&gt;1){

if(!isLablePage){

html = &#39;&#39;+upPageHtml+&#39; &#39;+html +&#39; &#39;;
}else{
html = &#39;&#39;+upPageHtml+&#39; &#39;+html +&#39; &#39;;
}
}
html = &#39;&lt;div class=&quot;showpageArea&quot;&gt;&lt;span style=&quot;COLOR: #000;&quot; class=&quot;showpageOf&quot;&gt; Pages (&#39;+(postNum-1)+&#39;)&lt;/span&gt;&#39;+html;
if(thisNum&lt;(postNum-1)){
html += downPageHtml;
}
if(postNum==1) postNum++;
html += &#39;&lt;/div&gt;&#39;;
if(isPage || isFirstPage || isLablePage){
var pageArea = document.getElementsByName(&quot;pageArea&quot;);var blogPager = document.getElementById(&quot;blog-pager&quot;);
if(postNum &lt;= 2){
html =&#39;&#39;;
}
for(var p =0;p&lt; pageArea.length;p++){
pageArea[p].innerHTML = html;
}
if(pageArea&amp;&amp;pageArea.length&gt;0){
html =&#39;&#39;;
}
if(blogPager){
blogPager.innerHTML = html;
}
}
}
&lt;/script&gt;
&lt;script src=&quot;/feeds/posts/summary?alt=json-in-script&amp;callback=showpageCount&amp;max-results=99999&quot;; type=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/script&gt;

6. Save Template korang dan lihat hasilnye.

Perhatian:
Korang akan nampak tiga bahagian kod bewarna merah+bold. Korang boleh ubah bahagian Bold merah ni mengikut kesesuaian blog korang.
Pada baris 5, korang mungkin perlu mengubah ".com" kepada domain yang korang gunakan. Jika guna blogspot.com, tak perlu ubah kod ni. Korang perlu mengubah bahagian ini jika custom domain korang berakhir dgn .co.uk atau .com.my contohnye.. dll

pageCount var = 5; adalah bagi jumlah posting yang dipaparkan pada setiap laman,
displayPageNum var = 5; adalah bagi jumlah link yang dipaparkan (contohnya: 1 - 2 - 3 - 4 - 5) di bawah bahagian blog.

Selamat mencuba la ye. =)

Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Remove Navigation Bar

Tutorial seterusnye adalah cara nak hilangkan NavBar. atau nama panjang dia navigation bar. hueheueh.. sama jerk. Ape tu navigation bar?.. haa.. yang kat atas tu. kat blog aku ni xde dah. Aku dah buang. heheh.. contoh nav bar adalah seperti ini..


Kalau korang rasa rimas benda ni ada kat blog korang, jom chekidout tutorial nih. kita kasik buang ini tutorial navbar..

Ikuti Langkah²nye:

1. Login ke blogger.com
2. Klik pada Dashboard > Design > Edit Html.
3. Copy code dibawah ini


   #navbar-iframe {

       display: none !important;

       }
 

4. Pastekan tepat² diatas "Variable definitions". Gunakan Ctrl+F untuk mecari. Code kelihatan seperti gambarajah dibawah.

5. Save Template, dan lihat hasilnye diblog korang. Selamat mencuba ye. =)

 

Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Test Connection Broadband korang

Haa.. meh sini test conection internet korang. Korang tau tak, sebenarnya kita bleh claim balik ngn company @ ISP(Internet Service Provider) kalau dia tak sediakan conection internet berdasarkan pakej yang kita ambik hambik ko. Bleh paham ke ayat aku nih?.. macam berpusing² jer. hueheuh.. Ok, contohnye mcm ni. Aku daftar pakej A(company cap ayam)RM68, dia tawarkan kelajuan internet selaju 1Mbps. Tapi aku hanya dapat akses internet dengan kelajuan 512kbps je. So, disini aku bleh claim balik ngn itu company. Sebab dia tak providekan servis mengikut ape yg aku bayar. Ok, jom test connection internet korang. Tak kisah la korang guna berukband ke, brukbeng ke, teh'o'icebeng ke, kelik jer "Begin Test" untuk mula.




Ok, let say(cewah.. speaking plk aku.=P) korang amik pakej 1Mbps, sepatutnya waktu test tu, kedudukan jarum meter tu mesti berada pada tahap 1M(1Mbps)dan keatas. Kalau jarum tu berada pada kedudukan melepasi 1M, maknenye betul la connection internet korang tu 1Mbps. Tapi kalau korang punye pakej 1M, bile test jarum tu dok kat 512M(512Mbps) jer, korang bleh tanya balik kt ISP korang kenape korang tak dapat conection seperti pakej yang korang amik. Mane bleh dh bayar mahal² tetibe xdapat memaksimumkan penggunaannye kan?.. huhuhu.. Ok, kat bawah ni contoh aku punye connection.


Oleh kerana aku guna 1Mbps, meter tu pun menunjukkan pd 1M. Camtu jgk la kalau korang menggunakan 512Kbps @ 384Kbps, pastikan apabila test, conection korang mencapai target. Xde la rugi bayar benda yang xsepatutnye kan?.. kan³?.. =)



Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Border Styles

Haepp!!.. tutorial kali ni adalah berkenaan dengan penggunaan Border. Haa.. kalau sebelum ni korang asyik guna border biasa jer untuk mengemaskan entry/post blog korang, kali ni aku nak terangkan sedikit sebanyak(banyak sikit ler tu.. hehee..) tentang jenis border. So, lepasni korang bleh pelbagaikan la penggunaan border kat blog korang yer. Ok, jom cekidOuT!!..

Jenis² Border:
1. border-style: solid;
2. border-style: dotted;
3. border-style: dashed;
4. border-style: ridge;
5. border-style: groove;
6. border-style: inset;
7. border-style: outset;
8. border-style: double;

<div style="border: 5px solid blue; width: 200px;">
1. border-style: solid;
</div>



1. border-style: solid;



<div style="border: 5px dotted blue; width: 200px;">
2. border-style: dotted;
</div>



2. border-style: dotted;



<div style="border: 5px dashed blue; width: 200px;">
3. border-style: dashed;
</div>



3. border-style: dashed;



<div style="border: 5px ridge blue; width: 200px;">
4. Jenis Border = ridge
</div>



4. Jenis Border = ridge



<div style="border: 5px groove blue; width: 200px;">
5. border-style: groove;
</div>



5. border-style: groove;



<div style="border: 5px inset blue; width: 200px;">
6. border-style: inset;
</div>



6. border-style: inset;



<div style="border: 5px outset blue; width: 200px;">
7. border-style: outset;
</div>



7. border-style: outset;



<div style="border: 5px double blue; width: 200px;">
8. border-style: double;
</div>



8. border-style: double;



Tambahan Untuk Kegunaan Code

5px - Ketebalan border (Minima 1px) Jika di letakkan 0px border akan hilang.

blue - Warna (etc: black, yellow, red)

width: 200px - Kelebaran border (padam code ini jika inginkan kelebaran maksima)


Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Perkahwinan Syed Muzaffar 10/10/10

Assalamualaikum w.b.t. Ehem².. tarikh keramat nih mesti ramai orang kawin. So, selamat pengantin baru aku ucapkan pada korang yg kawin tu ek. Smoga bahtera rumahtangga yang dibina dirahmati Allah selalu dan selamanya. Wedding of the year yg berlangsung harini mesti korang dh tau sape dia kan?.. Datuk Syed Muzaffar la.(tengok tajuk kat atas tu bleh la..) =)

Ni gambo prewedding dia. Memang gempak la pre-wedding dia. Nak buat seolah² macam kat kayangan. Gambar² ni aku dapatkan dari FB kukubesi. Diorang ni kalo wat shooting memang gempak habis. huhuhu..
nak kebulan agaknye nih?.. =)

Lokasi pengambaran pre-wedding ni dibuat di Bukit Broga, Semenyih, Selangor. Lebih kurang dekat² ngn Kajang Pak Malau gak la. =) Lepasni sape plak nak wat pre-wedding cengginih?.. botak kepale kalo takde duit nak wat cengginih. hueheuheu..

Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Semangat!! SEMANGAT!!.. =)


Assalamualaikum w.b.t. Ape yg semangatnye?.. hehe.. =P apekabo korang smua?.. lama tak dengar berita. Mesti dah puas beraye kan?.. smalam merupakan hari last kita beraye pada tahun ni. InsyAllah moga dipanjangkan umur dapat lagi kita bertemu dgn bln ramadhan dan syawal tahun hadapan. Terasa lama jugak la aku tak update blog ni. Ade je benda yang lebih penting nak dibuat. Alhamdulillah Allah beri kesempatan semula untuk berblogging.


InsyAllah lepasni aku akan menerjah kembali blog² kalian smua. Tunggu ye kalau ada kesan tapak kaki aku kat blog korang smua. heheh.. Ape pun, terima kasih kepada korang smua yg sentiasa menziarahi blog ni. Kita berblogging sambil mencari kawan. Hampir sbulan nih, aku cume jadi silent reader jer. xberkesempatan nak membuat entry² terbaru kat blog ni.

Lepasni insyAllah aku akan merajinkan diri untuk buat lebih banyak tutorial kat sini. heheh.. cume kalau ada request, aku dulukan tutorial yg request tu la ye. Eh, korang beraye, tak kasik aku pun duit raya. Xde sape² ke yg sudi beri duit raya kat aku tahun ni?.. wawawa.. tahun ni dapat RM10 jer. Tapi RM10 yg xternilai la. Cz org rumah yg bg. heheh.. tq ye adik manis awk :) Ok ye, insyAllah esok aku postkan entry lain kat sini plak. SemangaT!!.. seMANGAT!! SEMANGAT!! wanSHAH!!.. hehehe.. :)


Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top