Sedara-mara

Selamat Hari Raya AidilAdha


Ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha ikhlas dari wanshah dan isteri buat semua umat Islam di Malaysia khususnya dan jugak khusus buat semua pengunjung blog TKSB ni. Hati-hati memandu dijalan raya dan jugak makan kambing tu berpada-pada. jgn sampai pening plak nanti. huhuhu.. :)


Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Jumlah Post&Coment


Tutorial ni simple jer. Korang boleh paparkan jumlah artikel dan jugak jumlah komen yang terdapat dalam blog korang. Haa.. camne caranye?.. jom chekedout. zasSS!!..

Step 1:
Login ke Blogger.com.

Step 2:
Copy coding dibawah ni.
<script style="text/javascript">
function numberOfPosts(json) {
document.write('Jumlah Posts: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');
}

function numberOfComments(json) {
document.write('Jumlah Komen: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');
}
</script>
<font ><script src="http://wanshah87.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=numberOfPosts"></script>

<script src="http://wanshah87.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=numberOfComments"></script></font>

Step 3:
Pergi ke Dashboard -> Design -> Edit HTML -> Add a gadget -> HTML/Javascript dan pastekan coding diatas tadi.


Step 4:
Gantikan tulisan hijau kepada perkataan yang anda suka contohnya, Total Posting, Jumlah Artikel dan Jumlah Comment, Jumlah Ulasan dan sebagainya

Gantikan tulisan merah kepada URL Blog anda sendiri.

Step 5:
Save Template dan lihat hasilnya. :)


Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Background Image Sidebar

Salam buat smua blogger yang sudi masuk ke blog incik wanshah walaupun sudah lama tak uptodate. mcm lama sangat plak. rasanya baru seminggu jer kot. heuheue.. :) kerja kat opis terlampau banyak. Al-maklum la dh hujung² tahun. kesian.. kesian kat aku la weh.. wawawa.. Ok la, kali ni nak wat tutorial yang direquest oleh blogger yg jugak adik sedara aku yang mulut dia bising bangat. heheh.. jgn mare aa.. :)

yang dimaksudkan dengan Background Image Sidebar adalah seperti gambar dibawah ni. tapi gambar background ni tak lawa sangat la. :-P korang bleh create gambar lawa² sket. :) zasSS!!..

Untuk memulakan tutorial ni, pastikan korang backup template korang dulu ye. pastu ikuti step² dibawah ni. :)

Step 1:
Create 1gambar(guna Photoshop @ sewaktu dgnnya), yang mana size width dia mengikut size width sidebar korang. Dlm tutorial ni, size width sidebar ialah 220px, so gambar adalah seperti dibawah ni yang mana width dia adalah 220px.

Step 2:
Host-kan image korang tu kat mana² hosting dan dapatkan URL-nye. Kalau tak tau, boleh tengok tutorialnya kat sini.

Step 3:
Setelah dapat URL image background, copy coding dibawah ni.
#HTML3 {
padding: 0 5px 0 5
border: solid #000000 1px;
background: #ffffff;background-image:url("https://sites.google.com/site/wanshahdanblog/img/tuto1.jpg");
background-repeat:no-repeat;
background-position:bottom right;
background-attachment:scroll;
}
#HTML3 - merujuk kepada ID sidebar. untuk mengetahui ID sidebar yang korang nak letakkan bground img, pergi ke Design -> Edit HTML -> tekan CTRL+F dan cari nama sidebar korang tu. contohnya disini, saya cari nama sidebar "tutorial blog". lihat gambarajah dibawah.

so, ID bagi sidebar Tutorial Blog adalah HTML3.
https://sites.google.com/site/wanshahdanblog/img/tuto1.jpg - gantikan dengan URL image yang korang dapat pada step 2 tadi.

Step 4:
Pergi ke Design -> Edit HTML -> cari coding "sidebar-wrapper" pastekan coding tadi dibawah sidebar-wrapper seperti dalam gambarajah dibawah.


Step 5:
Pastikan korang dah tukar ID sidebar(#HTML3) tadi dan jugak URL image. Kalau dah confirm, Save Template dan lihat hasilnya. :)

p/s:- selamat mencuba dan berjaye la ye. :)


Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Estawoo!.. SubhanAllah..

Dalam program yang disebut (ONE FAMILY) di saluran Majd, seorang penceramah iaitu Dr.Yahya Alyahya (Head Of The CALL To Islam Committee),Dia mengatakan bahawa umat Islam tidak pernah tak teratur, mereka hanya perlu DIYAKINKAN sahaja.
Kemudian, dia menceritakan sebuah kisah mengenai seorang lelaki Amerika yang bukan muslim telah membincangkan TENTANG ISLAM dengan dia sementara dia menonton secara live siaran langsung Solat Isyak dari Masjidil Haram di televisyen.

Orang Amerika itu sangat kagum tentang bagaimana boleh terdapat ramai orang di masjid itu, lebih dari 3 juta umat Islam berada di sana pada malam terakhir bulan suci Ramadhan, begitu sesak sehingga tidak teratur.


Kemudian sheikh bertanya kepada orang bukan muslim itu: Berapa lama anda fikir mereka akan turun untuk mengorganisasi diri dalam baris dan mula solat?
Dia menjawab: sekurang-kurangnya 2-3 jam

sheikh bertanya lagi: tapi masjid (HARAM) dari Kaabah adalah 4 tingkat
Orang itu berkata: OH, ini akan mengambil masa sekitar 12 jam.

Syeikh barkata lagi: setkan difikiran anda bahawa mereka berasal dari negara-negara di seluruh dunia dengan bahasa yang berbeza.
Orang Amerika berkata: OH! itu adalah mustahil untuk diorganise dalam apa cara sekalipun.

Kemudian waktu solat datang, dan sheikh Sudais Makkah berdiri dan berkata (ESTAWOO) = Susunkan Diri Kamu!.


Dan dalam hitungan detik, seluruh pemandangan berubah dan kerumunan 3 juta umat Islam ditetapkan sendiri dalam barisan yang tersusun dengan baik dalam waktu yang amat singkat!



Orang Amerika menatap layar TV untuk beberapa saat, dan kemudian berkata:

ASHADU ALLAA ILAAHA ILLALLAH-WA ASH-hadu anna Mohammadan RASOOLOLLAH.

(Aku bersaksi bahawa tidak ada yang patut disembah melainkan ALLAH, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu adalah hamba-Nya dan Rasul)

Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top