Sedara-mara

Telur tiruan?.. Haa..

Assalamualaikum w.b.t. Haa, skarang ni tengah dok kecoh² pasal telur tiruan. Akceli, ini perkara dulu lagi incik wanshah sudah kasi tau dalam ini belog la. Aci ingat dekat Malaysia tada kena la. Tapi itu smua orang Pulau Tikus sudah termakan ini tiruan punya telur la. aiyyoyoo.. (Ape da incik wanshah sudah mengarut ni. :P).. so, jom tengok kat bawah ni ape sebenarnya telur tiruan tu?.. macam mana ia terhasil, apa bahan²nya, dan kenapa n sebab ape ia dihasilkan. (berape banyak mau membebel daa..). mana tau korang dah termakan ke. mintak dijauhkan la ye.. zasSS!!.. :-)

Di China terdapat sekolah-sekolah palsu dan kelas yang mengajar pelbagai jenis teknologi penipuan, yang mana telur pun boleh dibuat dengan menggunakan bahan-bahan kimia, dan juga dapat digoreng seperti biasa. Pada masa ini, subject membuat telur tiruan ini adalah yang paling popular. 

Langkah 1 modulasi bahan-bahan mentah
Menggunakan 7 jenis bahan-bahan kimia, lihat picture di bawah.

Telur tiruan dibuat daripada kalsium karbonat, kanji, resin, gelatin, tawas dan produk kimia lain

Langkah 2 penghasilan telur.
Telur mentah kedalam acuan untuk 2 / 3 penuh, letakkan kalsium klorida, dan pewarna mati.
'kuning telur' akan dibentuk dalam acuan bulat.
'Magic Water' mengandungi kalsium klorida akan digunakan.

Langkah 3 bentuk telur palsu
Dalam acuan masukkan 1/3 kuning telur, seperti gambar dibawah.

Dengan menambah satu pigmen kuning, kuning telur mentah tiruan akan terbentuk.



Kulit yang keras kemudian dibentuk dengan menyalutkan lilin parafin ke atas telur,
yang mana kemudiannya akan dibiarkan kering.

Oh yess!! telur tiruan dah pun siap. Cengkerang telur tiruan sangat rapuh
dan mudah pecah. Tapi sape kesah kan?.. "Ada aku kesah?!!"
Tengok pic kat bawah ni. nampak memang macam real kan?

Banyak buih-buih kecil terhasil semasa menggoreng telur. Tapi tak banyak orang yang boleh memberitahu perbezaan antara telur tiruan dan yang original ni. Pandangan telur dengan tepat nampak sama, dan telur tiruan ni rasanya lebih elok daripada sebenar(katanya la..) tetapi benda ni boleh menambah statistik orang keracunan makanan.
Kos untuk menghasilkan telur palsu hanya 0.55 Yuan/kg, manakala telur yang original mengikut harga pasaran ialah 5.6 Yuan/kg (harga mengikut matawang China).

p/s: kalau korang dah termakan benda ni, bagitau la aku sedap ke tak. nak tau jer. nak makan tak berani la. huhhuhuh..


Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Sejarah April's Fool


Haa.. esok dh nak masuk bulan April. Cepatnye masa berlalu. Macam baru semalam plak new year. heuheuhe.. Bersempena dengan bulan April ni, ada satu perkara besar yang incik wanshah nak ingatkan pada korang smua. Bagi aku besar gak la pekara tu, mungkin ada sesetengah pihak menganggap itu perkara remeh je.

Bulan April telah hampir tiba tidak lama lagi, ada suatu sambutan jahiliah yang patut kita waspada bersama sebagai seorang Muslim; 1 April sebagai hari April Fool. April Fool sendiri adalah hari di mana orang ramai diperbolehkan untuk menipu dan berbohong kepada orang lain. Tapi tahukah Anda apakah April Fool itu sebenarnya?

Sebenarnya, April Fool adalah sebuah perayaan hari kemenangan atas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib yang dilakukan dengan cara-cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan kebohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan sahaja.
Biasanya orang akan menjawab bahawa April Fool—yang hanya berlaku pada tanggal 1 April—adalah hari di mana kita boleh  sahaja menipu rakan, orang tua, saudara, atau orang lain, dan yang terkena tidak boleh marah atau emosi ketika sedar bahawa dirinya telah menjadi sasaran April Fool.
Biasanya mangsa penipuan, jika sudah sedar terkena April Fool, maka dirinya juga akan tertawa atau membebel, dan tidak marah secara serius. Walaupun belum sepopular perayaan tahun baru atau Valentine’s Day, budaya April Fool dalam dua dekad terakhir memperlihatkan kecenderungan yang makin menebal didalam masyarakat kita. Terutama di kalangan anak muda.
Bukan mustahil pula, suatu masa nanti akan meluas ke masyarakat yang tinggal di kampung – kampung dan pedalaman. Ironiknya, masyarakat dengan mudah meniru kebudayaan Barat ini tanpa menyiasatnya terlebih dahulu, apakah budaya itu baik atau tidak, bermanfaat atau sebaliknya.
Perayaan April Fool sebenarnya bermula dari suatu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Fool, berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol di tahun 1487 M, atau bertepatan dengan 892 H.
Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol beransur-ansur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak sahaja berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis.
Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walaupun sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah barat yang berupa kawasan pegunungan. Islam telah berjaya menerangi Sepanyol.
Kerana sikap para penguasa Islam yang begitu baik dan rendah hati, banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan saja beragama Islam, namun bersungguh-sungguh mempraktikkan kehidupan secara Islam.
Bukan  sahaja membaca Al-Qur’an, namun bertingkah-laku berdasarkan Al-Qur’an. Mereka telah meninggalkan muzik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.
Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus menerus berusaha membersihkan Islam dari Sepanyol, namun selalu gagal. Maka dihantar  sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam Sepanyol.

Akhirnya mereka menemui cara untuk menakluk Islam, yakni dengan pertamanya  melemahkan iman mereka melalui jalan serangan pemikiran dan budaya. Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirimkan alkohol dan rokok secara haram ke dalam wilayah Sepanyol.

Muzik diperdengarkan untuk memujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari daripada membaca Al Qur’an. Mereka juga mengirimkan sejumlah ulama palsu untuk meniup-niupkan perpecahan ke dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan usaha  ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan  dikuasai pasukan salib. Serangan oleh pasukan salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal perikemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibunuh, tetapi juga penduduk awam, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua. Satu persatu daerah di Sepanyol jatuh.

Granada adalah daerah terakhir yang ditakluki. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera salib terus mengejar mereka. Ketika jalan jalan sudah sepi, tinggallah ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan darah, tentera salib mengetahui bahawa banyak muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah.

Dengan lantang tentera salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Namun beberapa  orang Muslim dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah disiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah disediakan, mereka pun segera bersiap untuk meninggalkan Granada dan berlayar meninggalkan Sepanyol. 

Keesokan harinya, ribuan penduduk muslim Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, beriringan berjalan menuju ke pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib, memilih bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka.

Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api kelihatan menjilat-jilat angkasa ketika mereka membakar rumah-rumah tersebut bersama dengan orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan, hanya boleh terpaku ketika tentera salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakanya terdiri dari para perempuan dan kanak-kanak yang masih kecil. Tentera salib telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara salib segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa rasa belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah mengalir di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman.

Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudiannya diingati oleh dunia kristian setiap tanggal 1 April sebagai (The April’s Fool Day). Pada tanggal 1 April, orang-orang dibolehkan menipu dan berbohong kepada orang lain.

Bagi umat kristian, April Fool merupakan hari kemenangan keatas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib dengan cara-cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan pembohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan semata.

Bagi umat Islam, April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seagama disembelih dan dibunuh oleh tentera salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak patut  juga ada orang Islam yang terikut merayakan tradisi ini.

Siapapun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka dia sesungguhnya sedang  merayakan ulang tahun pembunuhan ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, 5 abad yang lalu. Jadi, perhatikan sekeliling anda, anak anda, atau anda sendiri, mungkin terkena bungkusan jahiliah April Fool tanpa kita sedari.

p/s:- all pictures credit to google.com

Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Semak Keputusan SPM melalui SMS.

Haa.. ni nk bagitau. keputusan SPM dh pun diumumkan. kalau ada sesape yang nk tau keputusan sanak saudara tu, bleh la taip je sms macam kat bawah ni yerk. nk tunggu diorang bgtau sendiri, ntah bile la. hueheuhe.. (psstt.. kalau result ok, cepat je sampai beritanye xperlu ditanya². =P) So, bleh ikut panduan dari gambarajah di bawah ni ye. Kalau xnampak, bleh klik untuk besarkan. =)

Klik gambar untuk besarkan.





Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

HEBAHAN KARNIVAL PENDIDIKAN MARA 2011

Assalamualaikum w.b.t.
Apekabo semua?.. mesti boring kan masuk blog nih cz incik wanshah teramatlah bz skarang ni sampai nak update belog pn tak sempat. wawaawa.. al-maklum la skarang ni banyak sangat outstation. Ni pun baru je balik dari sabah. Seminggu gak berkampung di kawasan pedalaman tu. Nak tau kat mana?.. kat TONGOD. atas lagi dari Telupid. kalau nak tau, tanya sama pakcik google saje. heuheueh.. search je kat google map, confirm jumpa tempat tu kat mana. :)

Ooopss.. terlebih sudah!. :P sebenarnya nak wat hehaban kat sini pasal karnival MARA bulan MAC2011 ni. Kalau korang yg ada adik² atau pun sedara mara yang baru habis SPM tu, elok la hebahkan ye. bleh gak diorang dapat info pengajian kat karnival mara ni. Ape pun, jom tengok tarikhnya ye.. zasSS..

Klik untuk besarkan.




Klik untuk besarkan.


Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Penutupan Jalan Sempena Hari Wilayah

pic credit to sejarah2u.

HEBAHAN PENUTUPAN JALAN SEMPENA RAPTAI DAN MAJLIS PELANCARAN SAMBUTAN HARI WILAYAH PERSEKUTUAN 2011

Adalah dimaklumkan bahawa Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar dengan kerjasama Agensi-agensinya akan menganjurkan Majlis Pelancaran Sambutan Hari Wilayah Persekutuan 2011 pada 29 Januari 2011 (Sabtu) bermula jam 7.00 pagi sehingga jam 1.00 tengah hari di Dataran Merdeka. Majlis ini akan melibatkan penyertaan sebanyak 85 kontinjen perbarisan dan perarakan yang melibatkan beberapa jalan utama di sekitar Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

Sehubungan itu, raptai Majlis Pelancaran akan diadakan dan melibatkan penutupan beberapa jalan di sekitar ibu kota seperti berikut:

TARIKH: 25 Januari 2011 (Selasa)
MASA:   9.30 Pagi Hingga 11.30 Pagi (Raptai Teknikal)
JALAN YANG TERLIBAT: Jalan Hishamuddin / Jalan Raja, Persimpangan Jalan T.A Rahman / Jalan Raja

TARIKH:  26 Januari 2011 (Rabu)
MASA:  6.00 Pagi Hingga 12.00 Tengah hari (Raptai)
JALAN YANG TERLIBAT: Jalan Raja, Persimpangan Jalan T.A Rahman / Jalan Raja / Jalan Cenderasari / Jalan Lembah, Jalan Perdana / Jalan Lembah, Jalan Damansara / Bulatan Hishamuddin, Jalan Kinabalu / Susur Bukit Aman, Jalan Leboh Pasar Besar / Jalan Tun Perak, Lencongan Jalan Raja / Jalan Raja Laut, Lencongan Bulatan Dato‘ Onn / Jalan Parlimen Dari Arah Pusat Bandar

TARIKH: 27 Januari 2011 (Khamis)
MASA:  5.00 Pagi Hingga 12.00 Tengah hari (Raptai Penuh)
JALAN YANG TERLIBAT: Jalan Raja, Persimpangan Jalan T.A Rahman / Jalan Raja / Jalan Cenderasari / Jalan Lembah, Jalan Perdana / Jalan Lembah, Jalan Damansara / Bulatan Hishamuddin, Jalan Kinabalu / Susur Bukit Aman, Jalan Leboh Pasar Besar / Jalan Tun Perak, Lencongan Jalan Raja / Jalan Raja Laut, Lencongan Bulatan Dato‘ Onn / Jalan Parlimen Dari Arah Pusat Bandar

TARIKH: 29 Januari 2011 (Sabtu)
MASA:  5.00 Pagi Hingga 1.00 Petang (Majlis Pelancaran)
JALAN YANG DITUTUP: Jalan Raja, Persimpangan Jalan T.A Rahman / Jalan Raja / Jalan Cenderasari / Jalan Lembah, Jalan Perdana / Jalan Lembah, Jalan Damansara / Bulatan Hishamuddin, Jalan Kinabalu / Susur Bukit Aman, Jalan Leboh Pasar Besar / Jalan Hang Kasturi / Jalan Tun Perak / Leboh Ampang, Jalan Raja / Jalan Mahkamah Persekutuan, Lencongan Jalan Raja / Jalan Raja Laut, Lencongan Bulatan Dato‘ Onn / Jalan Parlimen Dari Arah Pusat Bandar

Para pengguna jalan raya dinasihatkan supaya berhati-hati dan menggunakan jalan alternatif yang sesuai bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas serta digalakkan menggunakan pengangkutan awam untuk ke Dataran Merdeka. Orang ramai juga digalakkan supaya merujuk papan ITIS dan mematuhi segala arahan Polis Trafik serta Penguatkuasa DBKL dari semasa ke semasa sebagai panduan penggunaan jalan raya di ibu kota.
Sebarang keterangan atau pertanyaan lanjut sila hubungi Call Centre DBKL di talian bebas tol 1-800-88-32-55.

Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Malaysia bersedia hadapi pancaran laser Indonesia.

Malaysia kini telah bersedia untuk mempertahankan diri dari serangan pancaran laser Indonesia…… hehee..



Yang Betul,

[...] Baca Sepenuhnya...

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top