Sedara-mara

Telur tiruan?.. Haa..

Assalamualaikum w.b.t. Haa, skarang ni tengah dok kecoh² pasal telur tiruan. Akceli, ini perkara dulu lagi incik wanshah sudah kasi tau dalam ini belog la. Aci ingat dekat Malaysia tada kena la. Tapi itu smua orang Pulau Tikus sudah termakan ini tiruan punya telur la. aiyyoyoo.. (Ape da incik wanshah sudah mengarut ni. :P).. so, jom tengok kat bawah ni ape sebenarnya telur tiruan tu?.. macam mana ia terhasil, apa bahan²nya, dan kenapa n sebab ape ia dihasilkan. (berape banyak mau membebel daa..). mana tau korang dah termakan ke. mintak dijauhkan la ye.. zasSS!!.. :-)

Di China terdapat sekolah-sekolah palsu dan kelas yang mengajar pelbagai jenis teknologi penipuan, yang mana telur pun boleh dibuat dengan menggunakan bahan-bahan kimia, dan juga dapat digoreng seperti biasa. Pada masa ini, subject membuat telur tiruan ini adalah yang paling popular. 

Langkah 1 modulasi bahan-bahan mentah
Menggunakan 7 jenis bahan-bahan kimia, lihat picture di bawah.

Telur tiruan dibuat daripada kalsium karbonat, kanji, resin, gelatin, tawas dan produk kimia lain

Langkah 2 penghasilan telur.
Telur mentah kedalam acuan untuk 2 / 3 penuh, letakkan kalsium klorida, dan pewarna mati.
'kuning telur' akan dibentuk dalam acuan bulat.
'Magic Water' mengandungi kalsium klorida akan digunakan.

Langkah 3 bentuk telur palsu
Dalam acuan masukkan 1/3 kuning telur, seperti gambar dibawah.

Dengan menambah satu pigmen kuning, kuning telur mentah tiruan akan terbentuk.



Kulit yang keras kemudian dibentuk dengan menyalutkan lilin parafin ke atas telur,
yang mana kemudiannya akan dibiarkan kering.

Oh yess!! telur tiruan dah pun siap. Cengkerang telur tiruan sangat rapuh
dan mudah pecah. Tapi sape kesah kan?.. "Ada aku kesah?!!"
Tengok pic kat bawah ni. nampak memang macam real kan?

Banyak buih-buih kecil terhasil semasa menggoreng telur. Tapi tak banyak orang yang boleh memberitahu perbezaan antara telur tiruan dan yang original ni. Pandangan telur dengan tepat nampak sama, dan telur tiruan ni rasanya lebih elok daripada sebenar(katanya la..) tetapi benda ni boleh menambah statistik orang keracunan makanan.
Kos untuk menghasilkan telur palsu hanya 0.55 Yuan/kg, manakala telur yang original mengikut harga pasaran ialah 5.6 Yuan/kg (harga mengikut matawang China).

p/s: kalau korang dah termakan benda ni, bagitau la aku sedap ke tak. nak tau jer. nak makan tak berani la. huhhuhuh..


Yang Betul,

5 komen yang best:

sahromnasrudin said...

aku takut nnti blogger tiruan pun ada hahahahaaa

AkuMuzikFilem said...

pergh baik punya info ni. typical chinese copycat. serius memang tak sangka

Miss R said...

sib bek bkn telur ayam tiruan, telur ayam cacat rupenyer.. ^_^

ermm de effect pe2 ke klu mkn telur ayam cacat tuh?

CendawanAkrab said...

w'salam...sya sihat alhamdullilah..sya pun dah lme xupdate blog, byk sgt artikel nk di post tapi keadaan xmengizinkn lgi, insyaALLAH nt sya post..huhuhu..sya pun baru lgi dlm fotografi ni, hampir nk msk 3 tahun dah, byk lgi yg perlu blajar...sya lepak kat trganu skrg, nk join team, no prob bole tukar2 pendpt...
ada mse lawat r blog wedding sya http://e-nai.blogspot.com

ain dzaya said...

same jer...cam xle beza pun.....haha....tapi ta pnah jumpa pun....

Related Posts with Thumbnails

 
Dikuasakan Oleh Blogger | Gubahan Oleh Ady © 2009 | Resolusi: 1024x768px | Paparan Terbaik: Firefox | Top